Pletení v létě, je to vůbec možné?

Pletení v létě? A proč ne? Spousta lidí má představu, že pletení a háčkování je zábava především na zimu, a to z mnoha důvodů. Tím hlavním je samozřejmě teplo. Copak se dá plést vlněný svetr v létě? Dobrovolně se přikrýt jedním z nejteplejších materiálů, když se opalujeme u vody? Ne, to asi opravdu ne. Nesmíme však zapomínat, že plést a háčkovat se dá z různých materiálů a nemusíme plést nutně svetr.

Já osobně léto využívám pro malé projekty, které se dají lehce sbalit právě k vodě nebo na výlet. I z toho důvodu v létě mnohem víc háčkuji než pletu. Protože mám malou dceru, která stále ještě ocení i výrobek od maminky, vybírám si projekty jako letní háčkované šatičky, kloboučky, šátky apod. Jedná se o malé projekty, takže i když si vzpomenu na poslední chvíli před začátkem dovolené, mám dost velkou šanci, že je stihnu i dokončit. Dcera je navíc velkým motivátorem, protože když večer nahodím pár ok, ráno už se ptá, jestli si šaty může zkusit.

Pro letní háčkované šatičky jsem letos zvolila naši novinku od firmy BC Garn Summer in Kashmir. Tato příze má složení 90 % bavlny a 10 % kašmír, který ji dodává lesk. S přízí se velice dobře pracuje a na rozdíl od 100 % bavlny je ihned měkká a velice příjemná na dotek.

     

Z větších projektů pro sebe pletu trička a topy z přírodních materiálů jako je bavlna, len nebo bambus. Tyto materiály jsou lehoučké, i ve velkých vedrech nijak nehřejí a podle mého názoru jsou tyto úplety velice univerzální a dají se nosit všude. Letos jsem s velkou radostí dokončila Soho Top podle návrhářky Caidree. Jedná se o velice jednoduché tílko, které je orámované i-cord lemováním, které vypadá velice elegantně. Tento top jsem upletla z dvojité příze Bamboo od we are knitters. Po dokončení jsem se mírně zděsila, jestli jsem si ho neudělala moc malé, ale příze se dle očekávání i návodu hodně „vytáhla“, takže si ho letos určitě užiju.

Léto je také ideální pro přípravu větších projektů. V mém případě tato příprava zahrnuje prohledávání internetu, ravelry a svých zásob a hledání toho ideálního svetru, který bych mohla nahodit ideálně koncem prázdnin, abych ho stihla alespoň do Vánoc. Pro tuto příležitost si pletu vzorky. Cože, zase ty vzorky? Ano, v pletařském světě hodně ošemetné téma, někdo je miluje, někdo je nenávidí. Já k nim mám velice pozitivní vztah, beru je jako takové mini projekty, které mi dělají radost, když se nemohu rozhodnout kam dál. Má sbírka už je docela rozsáhlá, a tak mi to velice usnadňuje výběr.

V neposlední řadě je léto ideální pro pletení ponožek. Letos jsem se rozhodla naučit se pár nových technik, a tak jsem si k ruce vzala nádhernou knihu 52 weeks of socks od nakladatelství Laine a nahodila hned první model „Intersection“. A aby těch novinek nebylo málo, rovnou jsem začala plést na novinkových jehlicích od značky ADDI CraSyTrio (velikost 2,5 mm).

ADDI CraSyTrio je se o set 3 dvojic jehlic, které jsou vždy spojené krátkým lankem, které je mírně zahnuté. Na dvou jehlicích je ponožka a třetí jehlicí se plete. Tímto způsobem se z pletení ponožek stává veliká zábava, protože ji sbalíte téměř kamkoliv a pár oček můžete uplést klidně i v tramvaji. Navíc má jedna jehlice standardní špičku a druhá o něco tenčí na krajkové vzory.

Doposud jsem ponožky pletla na oboustranných jehlicích, kdy jsem ponožku měla na třech jehlicích a čtvrtou pletla, nicméně tímto způsobem se mi při přechodu dělalo velké oko, a tak jsem musela vždy po několika řadách práci posunovat. Proto bylo obtížné udržet přehled, kde je vršek ponožky a kde začíná vzor. Tento problém s jehlicemi ADDI CraSyTrio odpadá, jelikož na jedné jehlici je vždy vršek a na druhé spodní část a přechod je téměř neviditelný.

Pro pletení ponožek doporučujeme naši přízi AMANO Chaski. Složení této příze je 60 % superwash merino vlna, 30 % pima bavlna a 10 % len. Doporučená síla jehlic je 3 – 3,5 mm. Pro pletení ponožek však můžete klidně použít jehlice 2,5. Ve 100 g přadenu je navinuto 350 m, takže Vám bez problému vystačí na jeden pár. Navíc tuto přízi nabízíme v 16 veselých odstínech, takže si určitě vyberete tu svou barvu.

     

Pokud Vás zajímá, jak celý příběh ponožky z AMANO Chaski dopadne, nezapomeňte sledovat naše sociální sítě. Zároveň budeme rádi, když budete sdílet i svou radost z letních projektů. Ukažte nám, kde nejraději pletete v létě a označte nás u příspěvku #chlupatalama nebo @chlupatalama.

Přeji Vám krásné léto plné sluníčka, barev a dokončených projektů,

Vaše CHLUPATÁ LAMA

Chlupata-lama-lamicka-www.chlupatalama.cz

 

 

Zpět do obchodu