Pojďte plést a háčkovat!

"Ano, pletu. Ne, nejsem stará." Tuhle hlášku jsem viděla na internetu a hluboce se s ní ztotožňuji. Mrzí mne, že se stále pletařina spojuje s vyšším věkem, přitom je to tak krásný koníček pro všechny věkové kategorie, pro muže i pro ženy. Je pravdou, že pletení máme spojeno s hodnou, milou babičkou, která v houpacím křesle vypráví pohádku, a přitom plete nekonečnou šálu. Myslím si, že je to dáno tím, že babičky mají prostě více času se této krásné činnosti věnovat. A to nejenom proto, že jsou v důchodu. Také proto, že dnešní generace důchodců a důchodkyň ještě není poznamenaná (aspoň ne tak krutě jako ročníky mladší) sociálními sítěmi, mobilními telefony a s tím spojeným nekonečným přísunem novinek, reklam, větších či menších nesmyslů a žroutů času v podobě zábavných videí.

Spousta lidí v mém okolí tvrdí, že na pletení prostě nemá čas. A zkusili jste se někdy zamyslet nad tím, jak svůj volný čas trávíte? Věděli jste, že plést se dá také u oblíbených seriálů, při sledování filmů, poslechu hudby nebo podcastů?

Na internetu koluje mnoho článků o vědecky potvrzeném pozitivním vlivu pletení na náš mozek. Najdete také články o tom, že pletení a háčkování pomáhá s jemnou motorikou, slavné osobnosti mluví o pletení jako o pomůcce ke zvládání stresu a agresivity. Výčet pozitivních přínosů by určitě mohl pokračovat, ale já bych chtěla vyzdvihnout svou vlastní zkušenost. Při pletení si krásně odpočinu, vyčistím hlavu a zrelaxuju. Nemusím myslet téměř na nic, a přesto nemám mozek úplně na prázdninách zvlášť pokud pletu něco trochu složitějšího. 

Díky pletení jsem paradoxně omládla. Založením vysněného e-shopu s přízemi www.chlupatalama.cz jsem byla nucena stát se uživatelem sociálních sítích, kterým jsem se do té doby vyhýbala obloukem. Zjistila jsem, že na Instagramu a Facebooku je spousta šikovných pletařek a háčkařek, které se za své umění nestydí, že nesedí „v tmavém koutě“, ba naopak se umí pochlubit svými výtvory ať už je to jednoduchá čepice, souprava pro vnouče nebo vyplétaný svetr hodný mistra. Ze sociálních sítí nyní čerpám nekonečnou inspiraci vzorů od světových návrhářů, ale i obyčejných lidí a postupně se zdokonaluji a troufám si na složitější projekty.

Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří mi pomohli odhodit ostych a věnovat se tomuto koníčku naplno a zároveň vyzývám všechny, kteří to ještě nezkusili: Pojďte plést a háčkovat!

Vaše CHLUPATÁ LAMA

 

Zpět do obchodu