Shawlography MKAL pohledem obyčejného smrtelníka

Kdo se trochu pohybuje v pletařském sociálním světě Instagramu, jistě narazil na jméno Stephen West. Tento pán původem z USA, nyní žijící v Amsterdamu je takové milé sluníčko, které dokáže nadchnout pro pletení snad úplně každého. Jeho modely jsou spíše z kategorie šílené, barevně přeplácané až kýčovité, nicméně je umí prodat jako nikdo jiný.

stephen_west

Když jsem narazila na jeho módní výstřelky poprvé, šla mi z toho hlava kolem a okamžitě jsem si řekla „tak tohle ne, tohle je opravdu moc“. Jak šel čas, trochu se mi to utřepalo, zhlédla jsem několik jeho sluníčkových videí a najednou jsem byla také „polapena“. Ani jsem se nenadála a vyhlížela jsem jeho tradiční podzimní „Mystery KAL“.

Mystery KAL znamená tajemné společné pletení šály, kdy Stephen dopředu oznámí pouze z jakých materiálů a barev se bude plést a potom už jenom láká a pouští různé návnady až se k němu nakonec připojí celý svět. Návod se dá koupit na ravelry nebo na gumroad za necelých 200,- Kč (což je méně než hodina tenisu a vydá to na mnohem větší adrenalin). Každému, kdo si návod koupí pak Stephen každý pátek po čtyři týdny zasílá část návodu spolu s instruktážním videem. Šála je rozdělena do několika sekcí a názorná videa jsou opravdu skvěle udělaná, takže i mírně pokročilý pletař to zvládne.

web_banner_october_MKAL_2021__copy_1800x

Pro letošní #shawlography bylo zapotřebí 5 barev 100 g příze o síle fingering. Z našeho obchodu jsem si vybrala AMANO Chaski – jedná se o přízi ve složení 60 % superwash merino vlna, 30 % pima bavlna, 10 % len, což mi přišlo jako ideální kombinace pro šálu. Asi měsíc jsem vybírala a barevně ladila výslednou kombinaci. Stephen kromě instruktážních videí zveřejnil také video, ve kterém radí, jaké barvy jsou pro šálu vhodné, nicméně mi v mém výběru moc nepomohl. V podstatě mi z toho vyplynulo, že se hodí jakákoliv barevná kombinace, která se Vám líbí. Buď barvy sladěné k sobě s jednou tkz. „pop up“ barvou, nebo všechny decentní, nebo každá barva úplně jiná. Ta moje představuje přírodní barvy ve kterých vidím slunce, listy, trávu a celkově je šála spíše decentní.

Letos byl MKAL spuštěn 8.10.2021 společným nahozením a párty online na instagramu, kterou sledovalo několik tisíc lidí z celého světa. I když jsem dopředu věděla, že šálu nezvládnu uplést v měsíčním limitu a možná že ani napřesrok, a pravděpodobně ji ani nebudu zas tak často nosit, chtěla jsem být součástí tohoto šílenství a nechat se nabít pozitivní energií Stephena. Jeho citáty mne v tom jenom utvrdily – zde je pouze několik, které si opakuji nejčastěji:

„Don´t stress, say YES“ = Nestresuj se, řekni ANO

„Embrace your pace“ = Přijměte své vlastní tempo

"It´s your shawl, nobody will notice" – Je to Vaše šála, nikdo si toho nevšimne (pokud uděláte nějakou chybu a snažíte se ji kamuflovat, jako to dělám již po několikáté já)

Dnes, když píšu tento článek, jsem asi v půlce druhé části, tkz. CLUE 2 zatímco svět pomalu s KALem končí (poslední vodítko bylo zveřejněno v pátek 29.10.). Je fajn, že Stephen navádí pletaře, aby na sociální sítě vždy dali upozornění, že se jedná o spoiler a jako první fotku v příspěvku nezveřejňovali hotový výrobek, takže „světe div se“, zatím jsem se úspěšně vyhnula dalším spoilerům a stále netuším, co bude následovat. Předpokládám, že jak bude čas postupovat, Instagram zahltí hotové „Shawlography“. Doufám, že jednou, třeba za rok budu moci zveřejnit i svůj vlastní výrobek.

www.chlupatalama.cz-shawlography (2)

Závěrem musím říct, že tohle pletení je zatím snad to nejzábavnější jaké jsem kdy zažila. Téměř každá řada je jiná a každou řadou se něco nového učím. Pomocí Stephenových videí je pletení velice názorné, a i když jsem se toho obávala, zatím tam nebylo nic extrémně složitého. Nyní mě čeká nějaké párání uprostřed pletení, což je hodně strašidelná věc, ale těším se na to. Uvidíme, jak to dopadne, snad to nevypářu nakonec úplně celé.

Přeji všem pletařům a pletařkám hodně odvahy zkoušet nové věci.

Mějte se krásně,

Vaše CHLUPATÁ LAMA

 Chlupata-lama-lamicka-www.chlupatalama.cz

Zpět do obchodu